Konjiški Arhiakon Ivan Pajk

https://shabicht574211657.wordpress.com 

Avtor:Shabichtcropped-shabicht1SLOVENSKE KONJICE

KONJIŠKI ARHI IVAN PAJK


Rojen: 2. maja 1934, Prapretno, Šentjur

Umrl: 11. marca 2007, Slovenske Konjice


Rodil se je v kmečki družini, v vasi Prapretno, občina Šentjur, župnija Planina pri Sevnici. Teologijo je študiral v Mariboru in 29. junija 1964 ga je v mariborski stolnici škof Maksimilijan Držečnik posvetil v duhovnika.

Arhi2Leto dni je bil semeniški duhovnik in hkrati duhovni pomočnik v Trbovljah, zatem kaplan v Pišecah in nato, od leta 1969, kaplan pri svojem stricu Francu Tovorniku, nadžupniku in arhidiakonu v Slovenskih Konjicah. Po stričevi smrti je 15.4.1973 prevzel konjiško nadžupnijo, 31.5.1973 ga je mariborski pomožni škof Vekoslav Grmič umestil tudi za arhidiakona. Že vse od začetka svojega pastoralnega dela je s prvim župnijskim svetom in sodelavci pričel s prenovami, najprej nadžupnijske cerkve in podružne cerkve sv. Ane, z gradnjo veroučnih učilnic, med leti 1977 in 1992 pa je usmerjal obnovo župnišča, ene izmed najstarejših zgodovinskih stavb v mestu. V letih njegovega služenja v nadžupniji in oznanjevanja je bilo v Konjicah trinajst duhovnih poklicev, devet novih maš in štirje redovni poklici, pa tudi kaplane so s škofijstva radi pošiljali v „Pajkovo šolo“. Ivan Pajk je posebno cenil ministrante, podpiral je skavte in njihove voditelje ter druge sodelavce v župniji, vodil je molitvene ter zakonske skupine, opravljal katehezo, liturgijo in podeljeval zakramente.

Kljub obilici dela je našel čas tudi za pisanje člankov s poglobljeno duhovno vsebino, ki so bili med letoma 1979 in 1988 objavljeni v reviji Božje okolje.
Leta 1992 je v Rimu, na papeškem zavodu Slovenik, sodeloval na znanstvenem simpoziju o lavantinskem škofu Mihaelu Napotniku, konjiškemu rojaku. Prejel je tudi častni papeški naslov monsignor. Posebej je znan Pajkov prispevek v zborniku Konjiško 1146-1996, ki je izšel ob 850-letnici pražupnije Slovenske Konjice, v katerem je podrobno opisal pomembnejše dogodke v nadžupniji po letu 1918. 850 Konjice

Med občani in meščani Konjic je bil Ivan Pajk izredno priljubljen in spoštovan, nadeli so mu tudi nadimek „Naš Arhi“. Zaradi bolezni se je Ivan Pajk leta 2005 upokojil, vendar je po svojih močeh še naprej pomagal pri župnijskem delu. Tega leta je bil zaradi zaslug pri povezovanju tako župnije kot občine in občanov razglašen za prvega častnega občana Slovenskih Konjic. Zaradi pešajočega zdravja in napredujoče bolezni je bil od leta 2006 oskrbovanec konjiškega Lambrechtovega doma, v katerem je v preživel malo manj kot leto dni do svoje smrti.


Njegova vsesplošna priljubljenost je bila izpričana tudi na pogrebu, ko se je velika množica duhovnikov in meščanov od njega poslovila na pokopališču pri cerkvi sv. Ane.
Ob desetletnici njegove smrti je Kulturno društvo sv. Jurij Slovenske Konjice v župnijskem domu organiziralo pogovor o življenju in delu tega velikega konjičana.


Viri:
– Ožinger Anton: Konjiško ob 850-letnici pražupnije, Slovenske Konjice, 1996, COBISS ID: 38788353
– DLIB.SI : Kongresi, simpoziji, društveno življenje: Simpozij o lavantinskem škofu Mihaelu Napotniku v Rimu, Slovenik, 14. – 19. septembra 1992
– Tednik Družina, Premestitve v Cerkvi na Slovenskem, 14.08.2005
– Občina Slovenske Konjice: Častni občani in prejemniki občinskih nagrad, spletna stran Občine Slovenske Konjice
– Smej Jožef: In Memoriam: msgr. Ivan Pajk (1934-2007), Tednik Družina, letnik 56, 18.3.2007
– Kulturno društvo Sv. Jurij Slovenske Konjice: 2. postni večer: Konjiški Arhi – Ivan Pajk, pogovor ob 10-letnici smrti, župnijski dom Slovenske Konjice, 14.3.2017

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s